PIERWSZA IMPREZA Z ROZMACHEM!

Dnia 9 września w Woli w Gminie Miedźna odbył się piknik rodzinny pod hasłem: „Bądź bezpieczny na drodze” zorganizowany przez Gimnazjum nr 2 im. ks. prof. Józefa Tischnera oraz Fundację Autoklasa Dzieciom!!
Pierwszy raz zaistnieliśmy na imprezie masowej!

Dużo działo się na scenie! Zaczęło się od wspaniałego występu grupy Folkowianie. Podziwialiśmy również występy szkolnych grupy tanecznej „Blask” i indywidualne popisy młodych muzyków. Swoje wyjątkowe umiejętności pokazali członkowie zapaśniczego klubu GKS Piast Wola, którzy mają na kącie wiele międzynarodowych wyróżnień. Wśród atrakcji znalazła się również wyjątkowa (i wyjątkowo głośna) parada motocykli Harley oraz pokaz wozu strażackiego. Panowie z Ochotniczej Straży Pożarnej, w ten upalny dzień, ulitowali się nad uczestnikami pikniku zraszając ich wodą  🙂

Dzieciaki i tak już uradowane niezłym zamieszaniem, które wraz z Gimnazjum nr 2 im zafundowaliśmy, osiągnęły pełnię szczęścia dzięki temu co każdy maluch lubi najbardziej:

dmuchany plac zabaw, malowanie twarzy, układanie bukietów i ….. WATA CUKROWA!

Oczywiście dla wszystkich znalazły się (mniej słodkie) pyszności przygotowane przez rodziców i uczniów Gimnazjum.

Ale nie tylko dobra zabawa była celem tego wydarzenia. W związku z niedawnym rozpoczęciem roku szkolnego leży nam na sercu bezpieczeństwo dzieci na drodze. Wraz z dyrekcją i nauczycielami z Gimnazjum nr 2 chcieliśmy przypomnieć dzieciom i dorosłym zasady ruchu drogowego, uczulić na niebezpieczeństwa na drodze oraz podpowiedzieć jak można ich uniknąć.

Dlatego zaproszono policjanta, który przeprowadził warsztaty oraz konkurs wiedzy o ruchu drogowym. Część edukacyjna przyciągnęła wielu chętnych bo zaplanowano ją w bardzo atrakcyjny sposób. Dzieci mogły chodzić i jeździć na rowerach na rozstawionym na boisku miasteczku komunikacyjnym – z różnymi skrzyżowaniami, znakami i działającymi(!) światłami.

Każdy duży uczestnik pikniku mógł przetestować ALKOGOGLE dzięki uprzejmości pana Jerzego Krzysztofiaka z Ośrodka Szkolenia Kierowców w Woli. Są to okulary, które symulują świat widziany przez nietrzeźwą osobę. Dobrze by było gdyby każdy kierowca mógł „na trzeźwo” się z tym zmierzyć. Zdać sobie sprawę z możliwych konsekwencji…

Dodatkowo tłumy zainteresowały się konkursami plastycznymi i sportowymi. Pewnie miały z tym coś wspólnego nagrody, które fundowała między innymi nasza Fundacja 🙂

W każdym upominku musiał koniecznie znaleźć się oczywiście odblask – drobnostka, a na prawdę może nas uchronić przed tragedią. Zachęcamy wszystkich do zaopatrzenia się w kolorową przypinkę, opaskę albo breloczek, które bywają bardzo ładne – szczególnie te z logiem Fundacji Autoklasa Dzieciom!

Trzeba przyznać, że niecierpliwie czekaliśmy na gwiazdy wieczoru:

• Dawid Wilczyński zaczarował nas swoim pokazem iluzjonistycznym – trzeba dodać, ze Dawida zobaczyć można było w show telewizyjnym „Mam talent”,
  • rozbolały nas ze śmiechu brzuchy po występie grupy improwizacyjnej A propos z Gliwic; fani teatru improwizacji mogą ich często widywać na scenach Śląska,
  • zachwyciły koncerty zespołów muzycznych ze Śląska: Strefa, Andrzej i Przyjaciele, Whisky River – polecam gorąco – byłam pod wielkim wrażeniem.

Było cudownie. Wróciliśmy do domów wykończeni ale bardzo szczęśliwi. W całej gminie widać było odblaskowe breloczki i złote balony z logiem Fundacji.

Dzieci górą!

Współpraca z Gimnazjum – szczeny opadają! Fajnie, że można się bawić i uczyć.

Do następnego!

folkowianie gks hulajnoga koncert kwiatki motory policja stoisko smingus taniec tlum woz-strazacki wywiad

Podziel się!

About the Author : admin

0 Komentarzy

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązane posty